Translate

joi, 10 octombrie 2019

Cojocul tradițional și valențele utilizării acestuia în trecut



În vremurile când folosirea cuvântului și gestica erau încărcate de simbol și rostuite cu înțelepciune și cumpătare , iar omul își urma cursul raportându-se la sacralitatea trecerii dintr-o etapă în alta a vieții , iată , povestesc bătrânii că această piesă vestimentară - cojocul - avea un rol important în ritualul pețitului .
   Acest ritual avea loc de obicei duminica dupa-amiaza sau în zilele de sărbătoare când oamenii își luau un răgaz de la treburile cotidiene .
 Răspunsul se dădea pe loc dar în numeroase cazuri se amâna pentru o dată ulterioară . În această din urmă situație , feciorul de însurat , își uita la plecarea din casa fetei , cojocul sau bundița .
După câteva zile de la data pețitului , feciorul trecea pe lângă casa fetei , de obicei pe înserate ; dacă își vedea cojocul atârnat de un stâlp de la prispa casei , însemna că fata sau părinții acesteia nu sunt de acord cu căsătoria - astfel intra își lua cojocul și își vedea de drum ...
  Atunci când cojocul nu era găsit afară , însemna că solicitarea flăcăului era acceptată și răspunsul era dat cu alte ocazii , fie la târg , fie la biserică urmând ulterioare discuții privitoare la zestre . ( după R. Antonescu - Dicționar de Simboluri și Credințe Tradiționale Românești )
  Pentru detalii referitoare la creațiile noastre vă invităm să ne contactați telefonic pe nr. 0749050831 sau pe adresa de e- mail : zachmanflavia24@yahoo.com
  De asemenea vă poftim pe site -ul de prezentare : https://floaredelumina.weebly.com/ unde găsiți parte din lucrările noastre croșetate .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu